Åttiotalet med Koss, Sony och Track

koss_sony_track-tape

Det är runt 1983 och drygt två decennier har passerat sedan Philips introducerade KompaktKassetten 1963. Ett format som med tiden visade sig bli en succé och sedan många år tillbaka finns kompaktkassetten i var man hem och det spelas in blandband som aldrig förr. Under 70-talet tog Japanska märken som Maxell, TDK över det mesta kassettmarknaden. Japanarna har nu under 80-talet också HiFi-marknaden i sin hand.

DSC07838

För att knyta än till mina bilder så kom den blivande klassikern bland hörlurar 1984 – Koss Porta Pro, jag köpte mina första Koss Porta Pro 1986. Klassiker kan man väl kalla den för Porta Pro tillverkas fortfarande och du kan få den i exakt samma färgkombination som 1984 (svart och blå med kromdetaljer). Kassettbandet blev nog mer portabelt än Philips hade tänkt 1963, för 1979 presenterades den första Sony Walkman eller Freestyle som vi sa här i Sverige. Under åttiotalet utvecklades Sony Walkman och runt 1986 kom denna Walkman DDIII Quartz med Dolby och relästyrda kontroller.

1981 startade Ingegerd Engfelt ett svenskt företag som började tillverka kassettband som kallades TRACK Tape. Utsidan var riktigt cool som ni ser, men ljudmässigt var de kanske inte riktigt i topp. Eftersom hon försökte ta marknadsandelar från Japanerna som tillverkade TDK- och Maxellband behövdes det ganska mycket extra… så 1985 gick TRACK Tape i konkurs.

Koss, Track & Sony1 november 2013. Sony Nex 5n – Sony 50mm f1,8

Annonser

7 thoughts on “Åttiotalet med Koss, Sony och Track

 1. Perra 2014-08-03 / 13:34

  TRACK-band fanns det ett par stycken i Perras samling, men jag körde mest Maxell. För några år sedan åkte kassettbanden i sopbingen….

  Gilla

 2. Tony 2014-08-03 / 15:04

  Samma här det blev mest TDK och Maxell. Jag slängde också många av min kassettband med några har jag kvar.

  Gilla

 3. Larsson 2014-08-03 / 16:34

  Larsson köpte sig nya kassettband för ett tag sedan – inte helt lätt att få tag på nu…

  Gilla

 4. Tony 2014-08-03 / 16:47

  Jag köper ibland på loppis där kan det ibland finnas oöppnade också

  Gilla

 5. zelda 2014-08-04 / 23:03

  Tack för intressant kvällsläsning och en nostalgiskt touch. Har sådana där lurar men dom gick typiskt nog sönder för några dagar sedan. Angående kassetband så tycker jag mig hitta många på second hand-butiker och loppis, däremot finner jag det svårare att hitta en spelare som faktiskt funkar.

  Är du nöjd med din Sony Nex 5n föresten? Inte så ofta man ”stöter” på folk som fotar med denna modell, är just mest the big ones Canon och Nikon som syns till i bloggvärlden och på stan.

  Gilla

 6. Tony 2014-08-05 / 06:06

  Hitta ”Walkman” som funkar är inte lätt, denna kan funka en kort stund sedan orkar inte drivningen längre.
  Jag är väldigt nöjd med Sony Nex 5n, de flesta tester visar väl att den levererar bättre bildkvalitet än de flesta Nikon och Canonkameror. Det som är nackdel är väl att det inte finns sökare av något slag, i starkt solljus blir displayen som de flesta andra kameror svår att se. Sedan har väl Sony rätt dyra objektiv om man vill bygga ut, de kör ju mycket med Zeiss eller utvecklade av Zeiss och det märket kostar ju…
  Många tror väl att man måste ha en stor kamera gärna märken som Nikon eller Canon för att visa att man är en bra och seriös fotograf och de som inte vet eller kan så mycket om foto tror det också, men vi ser väl sällan bilderna… 😉
  Fler än en gång har man ju hört att hen har en riktigt stor Nikon/Canon, liktydigt att hen är en jäkla duktig fotograf 🙂

  Gilla

 7. zelda 2014-08-11 / 23:47

  Diggar ditt svar ;D. ”liktydligt”, haha. Så word, det är ju la int´storleken på kameran som gör fotografen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s