Top notch

canon-ft-ql_1
När Canon FT QL kom 1966 var den Canons bästa modell. Om man jämför med dagen digitala modellserie motsvarade den Canon D1. Det var först 1971 som Canon introducerade sin F1 som skulle ta upp matchen med Nikon F2 som kom samma år. Dessa två modeller var yrkesfotografernas val under 70-talet.
QL betyder Quick Load, snabbladdning av filmen vilket menades att man bara behövde lägga filmänden på upptagningsspolen och stänga bakstycket och mata fram filmen ett par exponeringar. FT QL var givetvis helt manuell och mekanisk och med fullöppningsmätning av ljuset vilket menas att sökarbilden inte mörkades ned av att man bländade ned till rätt bländare. Finesser som spegeluppfällning för att undvika vibrationer från spegeln fanns och skärpedjupkontroll och en mängd specialtillbehör för det flesta fotostuationer. Tung och gedigen och fungerar fortfarande.
canon-ft-ql_2

Annonser

3 thoughts on “Top notch

 1. Svår von Friesendorff 2014-07-10 / 00:26

  Åh vilken pärla och bra recension! Dock är jag ändå en n00b så måste ändå fråga ifall den har ”automatisk ljusmätare”, om du nu förstår min urusla förklaring. Hade en gammal Kodak Retinette med konstig ljusmätare och som man inte riktigt kunde se skärpan på i sökaren, minns att den var rätt jobbig – iallafall som allra första nybörjarkamera inom det analoga.

  Gilla

 2. Tony 2014-07-10 / 05:55

  Inte mer automatisk än att du i sökaren ser en visare som skall hamna över en symbol för att få rätt exponerade bilder. Man justerar detta genom att vrida bländarringen och/eller tidsinställningsratten. Visserligen fungerar det så idag också men mer basic och lite simpelt gjort förr.

  Gilla

 3. zelda 2014-07-16 / 01:59

  tack för förklaringen, nu hajjar jag 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s