Chinon CE-4

chinon-ce-4chinon-ce4Min första systemkamera var denna Chinon CE-4 som kom ut på marknaden runt 1979-80. Kameramärket Chinon hade väl levt en relativt anonym tillvaro fram till denna modell.

Detta var en fullelektronikkamera med tidsautomatik eller om man föredrog manuella tids- och bländarinställningar. Den var en av de modernaste elektronikkameror du kunde köpa när 70-talet gick över till 80-tal och den hade Pentax k-bajonettfattning så det fanns ett enormt utbud av ny eller begagnad optik att köpa.
CE-4 hade allt jag önskade av en kamera just då och till ett pris som jag kunde tänka mig och hade råd med.

Den levererades med ett Chinon 50mm f1,7 multicoated och efter ett tag kompletterade jag med ett Chinon telezoom 80-200mm f3,8 och som sig bör på den tiden ett 28mm vidvinkel.
Selfie vid Capri StrömstadEfter något år tröttnade jag på att släpa runt på objektiven och bytte bort dessa mot en ny Pentax 50mm f1,4 som enda objektiv… då som nu hägrar ljusstarka objektiv nybörjare inom fotografin. Det klassiska felet med dessa modeller var just det man ser på bilden ovan att klädseln på kamerahusets framsida släpper. Det verkar också vara det enda, för de fungerar ofta efter som nu ca 35 år.chinon-ce-4-1979
Detta var kameran som gjorde att mitt fotointresse tog mig ett steg vidare, efter denna modell köpte jag en Chinon CP5 med multiprogramautomatik som nu låg i tiden och jag ville vara med i programautomatikracet, men den kameran var inte lika skön som denna CE-4.

Därefter gick jag tillbaka till tidsautomatikkameror det passade mig, och efter noga övervägande blev det en Nikon FE2.

(Pentaxobjektivet 50mm f1,7 på kameran är inköpt begagnat på senare år för att ha något på kameran.)

Annonser

One thought on “Chinon CE-4

  1. Åke 2016-02-22 / 04:42

    Jag vet att jag sneglade på dem i Göstas fotobutik men jag fick prioritera. Jag filmade parallellt i några år. Dessutom hade ljudet på super 8:an fått fäste hos mig. Slantarna drog liksom iväg. Både filmkamera och ljudprojektor var dyra. Elmo projektor har jag ett kvitto kvar på (1995:- och filmkameran jag inte kommer på märket just nu vill jag minnas gick på några hundringar mer) 1976 var det nog rätt mycket pengar 🙂 Åre världscupen 76 eller 77 finns en lång hopklippet film ifrån i mitt arkiv. Stenmark hade ju börjat dyka upp och en barndomskamrat året äldre än mig som heter Ingvar Bergstet deltog också, den sistnämnda hade bland de bästa mellanntiden men åkte ur. Min första filmkamera kan däremot ha varit en Chinon. Men så fin väska, såg ut att vara likadan som i den förra inlägget 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s